dimarts, 6 d’agost del 2013

Els crancs invasors

    No, no és el títol d'una pel·li de por de sèrie B, és una activitat de conscienciació mediambiental al Lluçanès.

   Dissabte 3 d'agost, l'associació ADEFFA va organitzar la tercera jornada de captura de cranc invasor a la Riera de Merlès d'enguany. Aquests crancs són d'origen americà, van ser introduïts per l'home voluntàriament fa més de 30 anys als nostres rius, amb bones intencions, però ignorant quines serien les conseqüències: un desastre ecològic!


    La qüestió és que tant el cranc de riu vermell americà, com el cranc senyal, s'han adaptat extraordinàriament bé al nostre sistema fluvial, i donat la seva elevada posta (cinc cops superior a la del cranc autòcton) i la seva voracitat, han fet desaparèixer al nostre cranc i han destrossat el medi on viuen. L'equilibri ecològic s'ha trencat.


    Cada any des d'ADEFFA Camadoca, a Santa Maria de Merlès, s'organitzen diverses jornades per eliminar aquests crancs, on de forma voluntària pot participar tothom que vulgui. Així que el dissabte passat ens vam preparar per a la cacera de crancs!

     Va ser una jornada molt interessant i divertida. Els nens van aprendre molt, i nosaltres també! Vam visitar les instal·lacions de Camadoca, on vam veure diferents espècies animals. Vam assistir a l'alliberament de dues puputs que s'havien pogut recuperar, després d'arribar al centre com a pollets. I tot seguit, vam sopar a la fresca en un sopar de germanor previ a la captura de crancs. A continuació vam anar per grups cobrint 15 km de riera en total; i sense tenir massa experiència (per no dir gens...) vam passar un parell d'hores sota la llum de les estrelles capturant aquest petits invasors.
 

      El resultat, gairebé 3000 crancs capturats, que sumen mes de 7000 crancs en el que portem d'any!!

      Deixant de banda el seu valor ecològic i divulgatiu, va ser una jornada molt entranyable, hi participàvem moltes famílies amb nens, l'ambient era molt maco. I anar a capturar crancs (que d'altra forma constitueix un delicte) va ser tota una experiència, vam riure molt!

     Espero trobar-vos a la propera captura de crancs a Merlès!


2 comentaris:

  1. Realment va ser una experiència inoblidable. Fa pena pensar el futur que els espera, en aquests crancs que vam caçar, però pensem que és per una bona causa.
    Petonets

    ResponElimina
  2. Si mon!, però jo m'estimo més quedar-me amb la part positiva de la vetllada, que ho va ser molt. Com a activitat de conscienciació va ser un tot un èxit!

    ResponElimina